Klient ei maksa tehtud töö eest – mida ehitaja saab teha?
Tasu muutub sissenõutavaks töö valmimisel või, kui vastuvõtmine on tavaline, töö vastuvõtmisel (VÕS § 637). Kui klient ei võta tööd vastu, anna talle mõistlik tähtaeg: alusetu keeldumise korral loetakse töö vastuvõetuks (VÕS § 638). Klient võib tasu kinni pidada ainult puuduste kõrvaldamise kulu ulatuses.
Mida ütleb seadus ja Riigikohus
- VÕS § 637 lg 3–4 – Tasunõue muutub sissenõutavaks töö valmimisel või vastuvõtmisel.
- VÕS § 638 – Kui tellija alusetult keeldub tööd vastu võtmast, loetakse töö vastuvõetuks pärast mõistliku tähtaja möödumist.
- RKTKo 2-14-61484/71, p 16 – Ehitaja peab tõendama, et ta esitas töö üleandmiseks.
- RKTKo 2-19-18463/69, p 15 – Kui töö pole vastu võetud, peab ehitaja tõendama ka töö lepingukohasuse.
- VÕS § 111 lg 3 – Tellija ei või tasu kinni pidada rohkem, kui see on mõistlik. Väikese puuduse korral ainult parandamise kulu ulatuses (RKTKo 3-2-1-93-15, p 11–13).
- VÕS § 113 – Hilinenud makselt võib nõuda viivist.
- VÕS § 654 – Ehitaja võib nõuda tellija kinnisasjale hüpoteegi seadmist oma nõude tagamiseks (RKTKo 2-19-8472/39, p 18).
Mida teha
- Esita töö kirjalikult üleandmiseks koos üleandmisaktiga ja anna vastuvõtmiseks mõistlik tähtaeg.
- Kui klient nimetab puudusi, vasta kirjalikult ja paku nende parandamist. Parandusviisi valid üldjuhul sina.
- Esita arve ja maksemeeldetuletus koos viivise arvestusega.
- Kui klient peab kinni kogu summa väikese puuduse pärast, nõua vahe maksmist.
- Kaalu maksekäsu kiirmenetlust või hagi. Ehitise puhul ka hüpoteegi seadmist.
Tüüpvead, mille tõttu vaidlus kaotatakse
- Üleandmisakti ei koostata või ei saadeta.
- Kliendi pretensioonidele ei vastata kirjalikult.
- Lisatööd tehakse ilma kirjaliku hinnakokkuleppeta.
Kas see on sinu olukord?
Kirjelda oma olukorda ja saa sõltumatu esmane hinnang: mida ütleb seadus, kui tugev on sinu positsioon ja mida edasi teha. Kaks esimest hinnangut on tasuta.
Alusta hinnangutKorduma kippuvad küsimused
Kas klient võib kogu arve kinni pidada ühe väikese puuduse pärast?
Üldjuhul mitte. Väikese puuduse korral võib tasu kinni pidada ainult ulatuses, mis kuluks puuduse kõrvaldamiseks (VÕS § 111 lg 3; Riigikohus 3-2-1-93-15).
Kui kaua mu tasunõue kehtib?
Tasunõude aegumistähtaeg hakkab kulgema selle aasta lõpust, mil nõue muutus sissenõutavaks (TsÜS § 147 lg 3; Riigikohus 3-2-1-25-15, p 10).
Kas pean puuduse parandama, kui klient keeldub mind objektile laskmast?
Kui tellija keeldub õigustamatult parandamise ettepanekust, ei või ta tasu vähendada (VÕS § 648 p 2).
Loe ka
Kontrollitud allikad: võlaõigusseadus (Riigi Teataja) ja Riigikohtu lahendid. Leht on üldine teave, mitte õigusabi. Uuendatud 01.11.2026.